Ekoluksus korupakkaus

Projektin taustaa

Pakkauksen rooli mille tahansa tuotteelle voi olla parhaimmillaan säilymistä, logistiikkaa ja tietoa ja arvoa lisäävä. Muotoilun näkökulmasta projektissa pyritään yhdistämään erilaisia näkemyksiä – korumuotoilijoiden, yrittäjien, heidän asiakkaidensa sekä pakkausmuotoilijoiden. Tulevaisuuden muotoilu on yhdessä tekemistä. Lähtökohtana on tarkastella korua arvotuotteena -luksustuotteena. Ekologisuus pakkausmuotoiluun tulee oikeista materiaalivalinnoista, toimivasta logistiikasta ja kokonaisajattelusta. Millainen voisi olla ekoluksus korupakkaus?

Projekti rakentui neljästä osiosta. Ensimmäisessä osiossa opiskelijat tekivät taustoitustyötä korupakkauksen nykytilasta. Toisessa, muotoiluosiossa opiskelijat suunnittelivat uudenlaisen korupakkauskonseptin käyttäen materiaalina mm. kartonkia. Kolmannessa osiossa opiskelijaryhmät tekivät tutkimustyötä kaupunkilaisten kanssa. Korupakkaus prototyyppien käyttäjätutkimus suoritettiin kahdessa Lahden alueen Timanttiset – liikkeessä maaliskuun 2013 aikana.  Koruliikkeessä asioivaa asiakasta pyydettiin osallistumaan käyttäjätutkimukseen, jossa tarkasteltiin opiskelijoiden tekemiä korupakkausprototyyppejä. Käyttäjätutkimus suoritettiin yhden asiakkaan kanssa kerrallaan ja asiakkaan osallistuminen perustui vapaaehtoisuuteen. Tutkimuksen alussa asiakkaalle kerrottiin, että tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella ja tutkia erilaisia pääasiassa kartongista valmistettuja korupakkausvaihtoehtoja. Tavoitteena oli erityisesti tarkastella korupakkausten ensivaikutelmaa, ominaisuuksia ja pakkauksen käyttöä. Tutkimuksessa esiin nousseista asioista ja huomioista tehtiin kooste, jota hyödynnettiin korupakkausten jatkosuunnittelutyössä.

Projekti  toteutetaan syksyn 2012 ja kevään 2013 aikana LAMK Muotoilu- ja taideinstituutin pakkausmuotoilun 3.vuosikurssin opiskelijoiden kanssa.

Korupakkaukset